雷斯里 发表于 2004-12-19 12:55:09

阿倫慨嘆新不如舊!

<P>来源:成报</P>
<P> 阿倫雖然沒有再站上頒獎台競賽,但每年的音樂頒獎禮仍然繼續下去,今年在這緊張時刻再度來臨之前,阿倫幫手揀出李克勤、古巨基、許志安和梁漢文為「新四大天王」,爭拗也開始出現,這幾乎是每年頒獎禮前必定出現的場面,他也認同說:「呢個情況我仲?獎後期先孕育出?,今年四個人一路好地地,係呢個幾星期先要出動屋企人拉票,OK冇,愈近頒獎禮一定有人?出?撩,平常心啦!」</P>
<P> 樂壇近年來都重男輕女,為何有「新四大天王」,沒有選出「新四大天后」,阿倫一語道破說:「唔好咁害我,女仔小器好多,唔好搞!」要他數仍能撐得起香港樂壇的女歌手,他腦海中仍只有舊有的一批女歌手說:「葉蒨文打少高爾夫球都可以出?撐?,我幾睇好徐小鳳復出,王菲都仲Keep得住!」至於鄭秀文(Sammi)、陳慧琳(Kelly)、楊千嬅以至容祖兒和何韻詩,他則謂:「Sammi靜,冇乜作品;Kelly方向北上去大中華,攻市場唔同;千嬅歌路仲可以有開發;祖兒唔錯,佢走穩陣實力路線;阿詩因為要配合形象同歌路,層面會窄,但佢?全部都係唱得之人。」</P>
歌手生不逢時
<P> 不要說現在的新人全沒巨星風采與實力,其實自八十年代以後,已沒有像阿倫一樣具代表性的歌手出現。「我都唔知點解咁,以前林子祥、徐小鳳、葉蒨文、甄妮、張國榮,我?各有各風格,依家歌手只係得一個風格,以前我?有Identify,有Label,依家太重包裝,又要兼顧多線,如果唔係生存唔到,但都要量力而為,唔係個個都得。」</P>
<P> 阿倫戥現在才入行的歌手感到生不逢時,以前的歌手只有三十多個,有競爭性的只是十來個,現在每個月都有一批新人出來,僧多粥少,一有機會幕後人覺得這個新人可以就推出來,每個人都這樣做,難有突出,所以他說:「以前我?歌可以一Hit好多年,依家得兩、三個月,再聽番已經聽唔落,Out起上?就好Out,因為每首歌都差唔多風格,一首歌聽厭換另一首上去,同歌手一樣都係得一個風格,人睇厭咪換人囉,呢個係最大原因!」</P>
明年汰弱留強
<P> 歌手連站穩陣腳的機會也沒有,要像阿倫做一輩子偶像,就難上加難。「就咁做一個Star要時間浸,實力之外,又要有觀眾緣,慢慢俾人認為得,紅可以一剎那,紅得耐先變為Star,要紅一輩子更加要經歷好多年代,唔可以咁簡單,我好慶幸自己『溫拿』留到依家,企得上咁多年,咁我一定有付出好多,由二十至廿五歲,我畀晒五年時間出?!」</P>
<P> 阿倫更預言明年歌手會更加辛苦,市道愈來愈不景氣,汰弱留強的情況會愈激烈,那他可有忠告給新一輩的歌手?阿倫耍手擰頭笑說:「我覺得有人開始見到我驚啦,我係好隨和年輕人,雖然大家稱呼我做校長,Casual搭晒膊頭得,唔使離遠見到我就立晒正,我好驚,過分尊重唔好,我好和藹慈祥,唔好搞到我真係校長咁啦!」</P>
推崇刀郎歌曲
<P> 仍是樂壇舉足輕重人物,又做過影帝,阿倫始終以唱歌為主,他認為歌曲比電影更加容易給人記住,歌可以隨時隨地聽?,即如他聽刀郎為他作的新歌《披著羊皮的狼》,他就是一日24小時不停聽?。「我真係?車、食飯,?住都聽,佢將新疆風格音樂帶入西方味道,真係好考學問同編輯,我好鍾意刀郎對音樂熱誠,我?識英雄重英雄,今年六月我?先認識,已經好似識好耐朋友,佢搬緊屋、食緊乜都打電話?話我知,佢個人怕醜又傻傻?!」</P>

蝴蝶 发表于 2004-12-19 18:08:42

恶性循环!

水中花 发表于 2004-12-19 19:42:58

不喜欢新人

zhouyad 发表于 2004-12-19 13:04:29

不过现在新人确实生存环境也不太好呀!

也曾相识麟 发表于 2004-12-19 13:32:28

支持阿伦

oparadise 发表于 2004-12-20 11:17:28

喜欢阿伦

ellanfu 发表于 2004-12-21 10:26:36

<P>新人????</P><P>阿伦也是新人啊,这是他自己说的</P>

假如 发表于 2004-12-21 10:31:08

谦虚吗,是美德

小林 发表于 2004-12-23 16:18:57

阿伦说得好
页: [1]
查看完整版本: 阿倫慨嘆新不如舊!