jojo 发表于 2004-5-17 01:06:41

克勤: 观众就是喜欢ALAN不记得歌词

<P>WWW.ATNEXT.COM</P>
<P>
</P>
<P>事 業 篇 : 千 萬 富 翁   歌 壇 衰 退 轉 戰 影 壇
李 克 勤 前 年 開 始 與 譚 詠 麟 組 成 「 左 麟 右 李 」 , 一 同 舉 行 演 唱 會 , 至 今 在 港 已 開 過 二 十 九 場 , 外 地 則 舉 行 近 二 十 場 , 加 上 他 入 行 十 八 年 來 有 不 少 銷 量 不 俗 的 唱 片 , 而 「 左 麟 右 李 」 的 大 碟 更 成 為 去 年 全 港 唱 片 銷 量 冠 軍 , 照 計 應 晉 身 億 萬 富 翁 行 列 , 不 過 日 前 他 在 尖 沙 嘴 接 受 本 報 訪 問 時 , 即 耍 手 擰 頭 說 : 「 唔 好 講 錢 , 講 錢 傷 感 情 , 邊 有 呀 ? 你 講一 半 一 半 再 一 半 啦 ! 」
</P>
<P>那 麼 克 勤 所 指 即 是 一 千 多 萬 ? 他 說 : 「 唔 好 計 啦 , 總 之 唔 好 講 錢 啦 , 我 都 係 舊 年 至 搬 新 屋 , 到 我 個 仔 大都 未 供 完 呀 , 供 二 十 年 , 開 支 好 大。 」

體 重 跌 至 百 二 磅
「 左 麟 右 李 」 的 成 功 , 令 克 勤 與 阿 倫 名 利 雙 收 , 不 過 名 利 的 背 後 卻 付 出 不 少 代 價 , 他 近 年 健 康 狀 況 欠 佳 、 生 活 作 息 不 定 時 、 體 弱 聲 差 兼 體 重 急 降 , 去 年 他 賺 錢 最 多 , 但 體 重 竟 跌 至 一 百 二 十 多 磅 。
</P>
<P>克 勤 說 : 「 舊 年 我 係 搵 錢 最 多 , 但 整 體 我身 體 好 唔 協 調 , 工 作 太 多 , 又 飛 得 太 多 , 把 聲 負 荷 好 大 , 係 我 身 體 最 唔 好一 年 , 我 唔 係 十 八 廿 二 , 三 十 幾 歲 人 啦 , 食又 唔 定 時 , 生 理 時 鐘 亂 晒 , 成 日 都 好, 又 病 , 一 有 發 燒 感 冒 就 成 個 月 都 唔 好 , 我 睇 中 醫 刮 痧 , 每 隔 幾 日 就 要 刮 一 次 , 後 尾 Emily ( 盧 淑 儀 ) 隔 日 就 同 我 刮 。 」

有 錢 賺 無 意 封 咪
克 勤 續 道 : 「 阿 倫 就 真 係 犀 利 啦 , 我 都 冇 佢 咁 好 體 力 ,陣 開 演 唱 會 , 我到 即 刻 仆 番 屋 企覺 , 到 後 來 我 除小 心 飲 食 , 做身 體預 防 措 施 外 , 就 盡 量 cut 通 告 , 錢 搵 唔 晒, 畀 多時 間 休 息 。 」
</P><B></B>
<P>
克 勤 入 行 時 已 公 開 表 示 阿 倫 是 他 的 偶 像 , 對 此 他 說 : 「家 可 以 話 佢 係 我 老 竇 , 或 者 一 個 似 老 竇朋 友 , 佢 有 好 多繼 續 影 響 緊 我 。 」 克 勤 表 示 , 阿 倫 不 時 會 忘 記 歌 詞 及 舞 步 , 如 果 同 一 件 事 發 生 在 其 他 藝 人 身 上 , 相 信 早 已 被 喝 倒 彩 , 但 阿 倫 卻 免 疫 , 克 勤 說 : 「人 就 係 鍾 意 佢 唔 記 得 歌 詞 , 佢 唔 記 得 ,觀 眾 就 好 開 心 啦 , 雖 然 佢 間 中 俾 人 笑, 但 大 家 都 係 鍾 意 佢 。 」
</P>
<P>克 勤 唱 了 十 八 年 歌 , 拿 了 兩 屆 《 勁 歌 金 曲 》 最 佳 男 歌 手 獎 項 , 既 然 他 視 阿 倫 為 榜 樣 , 那 麼 將 來 會 否 像 對 方 般 拒 絕 領 獎 但 永 不 言 休 ? 克 勤 說 : 「 封 咪 我 實 唔 會 , 我 會 努 力 做, 有 錢 搵 就 搵 , 唔 會 唔獎 。 」
八 年 沒 有 推 出 過 國 語 碟 的 克 勤 , 將 於 今 年 年 尾 再 推 出 國 語 唱 片 , 他 還 會 接 拍 至 少 三 部 電 影 , 早 前 他 已 開 工 拍 攝 新 片 《 六 壯 士 》 。 觸 發 克 勤 有 新 計 劃 的 原 因 , 是 本 地 唱 片 業 衰 退 所 致 。

唱 歌 收 穫 難 肯 定
克 勤 歎 道 : 「 係 慘,家 唱 片 業 係 艱 難 時 間 , 我 睇 今 年 會 重 差 , 成 個 行 業銷 售 額 會 再 跌 , 要 到 MP3 真 係 收 費 , 情 況 至 會 好, 出 國 語 碟 係 我 一 個 大 目 標 , 開 多 個 市 場 就 一 定 啦 , 都 要 試其 他 , 拍 電 影 亦 都 會 好, 出 唱 片 一 分 耕 耘 , 未 必 有 一 分 收 穫 , 拍 電 影 一 分 耕 耘 , 可 能 有 兩 分 收 穫 。 拍 戲 你 會 有 收 入 , 但 片 酬 唔 係 主 要, 如 果 淨 係 搵 錢 , 不 停內 地 開 演 唱 會 都 夠 , 拍 戲 會 有 唔 同機 會 同 發 揮 。 」
</P>
<P>唱 片 業 跌 至 谷 底 , 除 了 盜 版 充 斥 及 MP3 之 外 , 不 少 圈 中 人 也 認 為 歌 手 也 要 負 責 任 , 因 為 歌 藝 欠 佳 的 歌 手 實 在 比 比 皆 是 , 可 是 克 勤 說 : 「 時 代 唔 同 , 唔 好 一 竹 篙 打 一 船 人 , 新 人 需 要 時 間 浸 ,   出 道 兩 、 三 年歌 手 同唱十 幾 年   比 , 唔 係 太 公 道 。 比 起 我 呢老 鬼 , 叫 新Eason ( 陳 奕 迅 ) 、 容 祖 兒 唱 得 好, 何 韻 詩 都 有 實 力 , 佢 都 唔 係 純 粹 賣 包 裝 賣 樣 。 」</P>

herofy 发表于 2004-5-17 16:04:32

对啊,alan就是唱现场的歌手啊,到时自己会现场作词的

sandy6400 发表于 2004-5-17 11:23:55

主要是ALAN他怎么看怎么好喽!!就是不记得也可爱得让人受不了!!哈哈..............

ZISEMH 发表于 2004-5-17 21:31:36

跟阿姐合唱的《纷飞燕》,那里有看?

蝴蝶 发表于 2004-5-17 21:47:05

好像视听区就有滴

libra 发表于 2004-5-17 19:48:51

已習慣他忘記歌詞﹐

maggie 发表于 2004-5-17 12:29:54

<B>以下是引用<I>sandy6400</I>在2004-5-17 11:23:55的发言:</B>
主要是ALAN他怎么看怎么好喽!!就是不记得也可爱得让人受不了!!哈哈..............就是嘛,可愛得讓人受不了,哈哈 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄

蝴蝶 发表于 2004-5-17 12:31:56

身体好除了遗传好之外自身保养和坚持运动也很重要滴,忘歌词么更可以看到即兴的随性的演出,不是很好嘛!

杨花 发表于 2004-5-17 08:47:11

阿伦的体力的确是很好的

通通 发表于 2004-5-17 19:54:43

忘记歌词是阿伦特色!其他人是学不了的!

scortio 发表于 2004-5-17 19:25:05

对啊,而且他一向很镇定,有不记得歌词也不会慌,下一句又回来了。

百分百Axl山 发表于 2004-5-17 19:26:23

喜欢阿伦live的感觉

SamuelAlan 发表于 2004-5-17 20:16:21

<B>以下是引用<I>scortio</I>在2004-5-17 19:25:05的发言:</B>
对啊,而且他一向很镇定,有不记得歌词也不会慌,下一句又回来了。

还记得阿伦在汪明荃演唱会,跟阿姐合唱的《纷飞燕》吗?笑死我了,忘记歌词居然还可以大模大样的自创歌词,呵呵~~~~~~~~~~~~~~

scortio 发表于 2004-5-17 20:21:45

<B>以下是引用<I>SamuelAlan</I>在2004-5-17 20:16:21的发言:</B>
]

还记得阿伦在汪明荃演唱会,跟阿姐合唱的《纷飞燕》吗?笑死我了,忘记歌词居然还可以大模大样的自创歌词,呵呵~~~~~~~~~~~~~~

其实,我一开始不知道那是他自创的。我只是觉得这词怎么这么怪,有点... 后来才知道原来是ALAN自己填词的

susanhu 发表于 2004-5-17 20:37:02

而且你们注意到吧, 好多次ALAN忘歌词时的表情超级可爱!
页: [1] 2
查看完整版本: 克勤: 观众就是喜欢ALAN不记得歌词