忘了红灯 发表于 2004-10-15 15:58:19

[原创]ALAN 84演唱会全粤语道白(第一部分完)

<P>
ALANTAM 84太空旅程演唱会之全粤语道白

<P>
<P>
<P>
<P>
本文记录ALANTAM 84太空旅程演唱会之道白,为保证道白之原汁原味,本文用粤语原音记录。

<P>
<P>
<P>
<P>
第一部分:ALANTAM 840001视频之道白

<P>
<P>
<P>
<P>
开场前旁白:

<P>
<P>
各位搭客请注意,各位搭客请注意,我哋係谭咏麟84飞碟里面嘅太空人。首先,我哋好欢迎阁下参加由华星、影舞者两大星球主办的谭咏麟84太空旅程。呢个咁抵玩嘅旅程,亦都係由两大恒星:伴道日本台湾曼谷团、美国喜廉者哩水赞助。

<P>
<P>
响飞碟航行嘅旅程中,请各位尊重我哋嘅规则,唔好用录音机、录影机将我哋今次太空旅程嘅秘密泄露出去,更加唔好用闪光灯影我哋嘅相,以免刺激我哋班外太空人嘅眼部神经组织。多谢你哋嘅合作!

<P>
<P>
一阵间,如果你哋係好兴奋同好开心嘅时候,你哋可以利用你哋嘅随身行李——hand-carried,即係啲电筒仔同埋啲BB帮我哋制造啲气氛。Thank you!

<P>
<P>
谭咏麟84太空旅程即将开始,请各位搭客扣紧你哋嘅安全带。飞碟航行中,唔好周围郁。落足眼力,去睇嘢同听嘢!

<P>
<P>
而家,我哋不如一齐倒数:十,九,八,七,六,五,四,三,二,一。Fire!

<P>
<P>
<P>
<P>
(1)夏日寒风

<P>
<P>
(2)捕风的汉子

<P>
<P>
<P>
<P>
ALAN道白:

<P>
<P>
啊,好热啊!等下先啊,我除咗件衫先。

<P>
<P>
各位朋友,你哋好!有冇状态,今晚你啊?唞够未先?有几多人嚟返睇嘅?哇,为数唔少喔!都有十、十个percent喔!

<P>
<P>
噫嘻,望过嚟,望过嚟囉!我听见啲咁样嘅叫声、掌声,同埋啲欢呼声,就知道全香港最有爱心嘅人,全部都喺嗮呢度喇!发达喇,发达喇,今晚,有得你哋嘘喇,有排嘘。好,将一首好有爱心嘅歌,送畀最有爱心嘅在座各位,每位朋友:《爱是这样甜》。

<P>
<P>
<P>
<P>
(3)爱是这样甜

<P>
<P>
<P>
<P>
ALAN道白:

<P>
<P>
多谢!

<P>
<P>
<P>
<P>
(4)爱的替身

<P>
<P>
<P>
<P>
ALAN道白:

<P>
<P>
多谢!多谢!

<P>
<P>
今晚呢,就係第六晚,就係最后一晚。其实呢几晚以来,我就一路喺度观察嗰啲、即係入嚟睇嗰啲朋友,即係边一款啊。结果发觉呢,第一晚、第二晚,疯狂喔!疯狂!第二、三、第四、第五,噉又唔係好斯文喔!开头就几斯文下嘅,慢慢,慢慢,哇,连tie都除埋嚟FIK(FIK意思为甩、挥舞,没找到对应粤语字)。看下今晚点!我唔介意架,你哋嘘,发泄啦!哈,预咗嘅。

<P>
<P>
好多呢,返工啊、打嗮tie嗰啲嚟,一下子可能慢慢变样嘅喇。我知,除咗返工啊,仲有好多学生嘅,而家放紧暑假。咁嘛,放咗榜啊,好多,今日。掂啊?衰咗,又唔紧要架,都!再嚟过。真係架,呢样嘢,真係。係唔係,係唔係先?掂咗固然之值得鼓励,跌喺地下唔紧要,至紧要起身爬得快!我谂呢个係宗旨,呢个做人宗旨。好嘢,应该係咁嘅。

<P>
<P>
其实讲讲下读书,就,9月5号就开学嘅啦。(观众:9月3号)有冇搞错?先生呃你两日啊?(观众:係9月3号)9月3号乜?我哋嗰阵时9月5号嘅喔!(观众:战前)战前(笑),冇,冇咁耐。

<P>
<P>
当我每一次返学呢,都有一个心情,就成日望住隔离张台,望住张台,心谂:“唔会係佢啩?唔会係佢啩?”你哋有冇咁样嘅心情先?(观众:冇)冇?噉係读师姑庵啦,一係就和尚寺。

<P>
<P>
一路喺度谂:“会不会真係佢呢?”呢个疑问好快、一定好快就答复咗喇,果然真係佢!我每当一见到佢入嚟嗰阵时,我心就猛嘅喇,直情头晕、脚弊、手软、心震,乜都嚟,完全唔知道先生喺度讲乜嘢嘅。喺嗰时候,我就同自己讲:“靓仔伦”、、、(被观众长时间嘘声打断)

<P>
<P>
靓仔伦係我读书嗰时嘅花名嚟嘅。(观众继续嘘)

<P>
<P>
嗰阵时读书,嗰啲同学仔头脑比较简单啲,比较直接啲,见到戴眼镜嘅就四眼仔,肥就肥仔,瘦就瘦仔,咁我嘛、、、(ALAN笑,观众继续嘘)

<P>
<P>
哈,顶我唔顺?(笑)

<P>
<P>
我不断同自己讲:“阿伦,你一定要鼓起勇气,你呢一生嘅幸福,就决定喺呢几秒钟喇!”(观众惊叹声)所以我一定会即刻起身,同先生讲:“阿SIR,我唔要坐喺陈百祥旁边,佢有口臭嘅!”

<P>
<P>
但係嗰先生一定会咁讲嘅喇:“啲位已经编好嗮喇,谁可改变呢?”

<P>
<P>
(谁可改变音乐起)陈百祥唔知有冇嚟睇呢?今日?

<P>
<P>
<P>
<P>
(5)谁可改变

<P>
<P>
<P>
<P>
(6)创造命运

<P>
<P>
(演唱将结束时ALAN讲:“我哋一齐叫好唔好?唔叫都拍手啊!”)

<P>
<P>
<P>
<P>
ALAN道白:

<P>
<P>
哇,啲衫真係好热!

<P>
<P>
好嘈啊!一个一个讲。嚟,一边讲先。AHYAYAYAOH,真係听唔到你讲乜。(转向另一边)听下呢边讲乜。

<P>
<P>
张文生?ALAN样啊?睇报纸嘞?女仔就唔好讲,男仔就马马乎乎啦!不如讲下第二啲嘢啦,唔好讲埋呢啲。

<P>
<P>
唔,讲我老窦啊?我老窦就劲囉!我老窦踢波,踢波出世运,佢就成日攞个表、个金表,希特拉送畀佢嘅,佢话,1936年。呢啲嘢好多,讲到好长篇,唔好讲啦。

<P>
<P>
啊,讲爱情?好啊,又好啊!好,听我讲爱情啦。其实我细细个,因为我好早熟啊,我九岁就开始接触呢样嘢。好细个真係,就开始,真係,就识得乜嘢叫识女仔诸如此类呢样嘢。

<P>
<P>
噉我就,有一个时期,试过储咗啲钱。细细个你知啦,唔搭巴士返学,行路,又食好少嘢,两块面包咁就算喇,咁就慳咗一个礼拜嘅钱,买咗张POSTER,一张POSTER,就係皮礼士利嘅POSTER,猫王啊即係,佢着住件紫色嘅SHIRT衫,嗰头係咁样嘅,啊,好劲!攞去送畀我女朋友——阿CONY。阿CONY一打开道门,一睇见呢,就即刻揽住就锡喇,噉、噉係唔係锡我啦,锡张POSTER,佢锡完张POSTER,望一望我,就话:“点解你唔着紫色SHIRT衫嗻?嗰头又冇型?”当时我嘅心情呢,就好似腌缸里面啲腌菜咁样——UPK(无法写出的粤语字,意思为闷、屈)住。係咁样呢,我又过咗一个礼拜,又再储钱,又偷埋细妹嗰个钱盎,买咗件紫色嘅SHIRT衫,电咗个飞机头,再去见CONY。CONY一打开道门,一睇:“你做乜鬼嗻?”跟住我望入去佢房入边,见到四边墙已经贴满嗮披头四阿LINGOR(?)嗰啲相啊,当时我知道冇行啦,我就冇所谓啊,但係谭咏麟就喊到FI FI 声,佢仲问我点解CONY唔要佢喔?我话,人哋要嘅係红须绿眼啊,就算你点改啊,你都係黑发黄肤,人哋唔会要你嘅,人哋点都唔会要你嘅!

<P>
<P>
<P>
<P>
(7)爱的根源

<P>
<P>
<P>
<P>
(8)音乐(夜来香)+午夜丽人

<P>
<P>
<P>
<P>
ALAN道白:

<P>
<P>
多谢!多谢!

<P>
<P>
坐下嗻得唔得啊?坐下先,得唔得嗻?好鬼攰啊,知唔知啊?

<P>
<P>
呢个台好似个金鱼缸咁,行嚟行去,游下游下,不停咁游,人都晕埋。又坐下,又倾下偈,就好啲,TARTIU(不知怎么写的两个粤语字,意思应该是舒服)啲。

<P>
<P>
(观众:坐上嚟啊!)坐上嚟?得番块布喔都似,丁字布,相扑嗰啲。

<P>
<P>
唔,今日噉係好日子喔,咁开心嘅,有人烧炮仗嘅直情,过年过节咁嘅。

<P>
<P>
过年过节你做乜架?(有观众答:媾女)媾女?边个讲嘅?咁大胆,公众场所讲埋啲咁样嘅说话!

<P>
<P>
(另一观众答:去PARTY)去PARTY嘛,咁啱数啲。一讲起去PARTY,一到12月就係个旺季。又记起12月24日一早起身、、、唉,呢个嘢成日顶住我,讲唔到嘢。就咁搣。

<P>
<P>
12月24日一早起身、、、(另一边观众鼓噪:ALAN过呢边)唔使急嘅,一定会过嚟。(观众:而家啦!)上去囉,个个都睇到。(ALAN上高台)

<P>
<P>
12月24日,呢个好多少女唔会忘记日子,一早起身,Susan、Mary、Linda、Jacolin同埋赤柱country班全体女学生,打电话嚟约我去PARTY。赤柱女校,问你惊未?我心谂,我係一个最有爱心嘅人,我唔可以令到佢哋其中一个有希望,因为我唔想佢哋其他啲人呢失望,啱唔啱?所以呢,嗰日一食完饭,我就离开屋企。出去等LIFT嗰时呢,一望,望去隔离,小兰,隔离邻居嘅小兰出来,满面雀斑,佢戴住个八百度嘅眼镜,头上扎住两条马辫,手就攞住个兜,佢话落街买猪肠粉畀细佬阿妹食。我一见到佢,望一望下佢,佢就好怕丑嘅嗒低头。喺呢个时候,我就发现我应该将我啲爱心攞出去,做一个圣诞老人,于是我就问佢:“小兰,你今晚得唔得闲啊?”点知佢话:“你慳啲啦!” 佢仲话啊:“我已经约咗陈欣健喇!”

<P>
<P>
<P>
<P>
(9)MEDLEY:少爷威威+爱人女神+天边一只雁+相识非偶然

<P>
<P>
(唱相识非偶然时,有观众大力拉ALAN,ALAN:“HELLO!喂喂喂,唔好!”)

<P>
<P>
(后有观众送花,ALAN:“好靓啊!多谢,多谢!”)

<P>
<P>
+柔柔河畔+小风波

<P>
<P>
(唱小风波时见到观众席上的阿SAM,叫了一声“阿SAM”)

<P>
<P>
+风中劲草+小生怕怕

<P>
<P>
<P>
<P>
<P>
<P>
ALAN道白:

<P>
<P>
    哇,啲太空鬼咁鬼犀利嘅?啲鞋带甩埋添。HI,係懒佬鞋嚟嘅。(有观众说:ALAN喘大气喔)气,整场波嘞!睇下点?

<P>
<P>
<P>HA,头先讲嗰啲,我啲细个啲,爆咗啲你听,HO?你都知?又爆、、、 </P>

忘了红灯 发表于 2004-10-15 17:58:54

<P>听不懂,应该看得懂吧?</P>

zhouyad 发表于 2004-10-15 16:09:56

<P>哈哈,</P><P>好呀,</P><P>辛苦了。</P>

忘了红灯 发表于 2004-10-15 18:36:59

<B>以下是引用<I>的士司机</I>在2004-10-15 18:23:48的发言:</B>

<P>那里写着有802首,但是很多重复的。。你是计算高手,不然就不会问你了对吧</P>

你对这个问题感兴趣,自己可以算一算嘛

忘了红灯 发表于 2004-10-15 18:38:42

<B>以下是引用<I>herofy</I>在2004-10-15 18:30:02的发言:</B>
广东俚语看不懂。

其实很简单。慢慢推敲,就可以推敲出很多东西。

的士司机 发表于 2004-10-15 18:40:16

假如 发表于 2004-10-15 18:07:25

非常好,感谢你,终于看懂了

的士司机 发表于 2004-10-15 18:08:20

忘了红灯 发表于 2004-10-15 18:17:35

<B>以下是引用<I>的士司机</I>在2004-10-15 18:08:20的发言:</B>
忘了红灯有没有算一下ALAN一共有多少歌,不包演唱会,在专集了没有重复的

rickytong.com的ATMDB资料库是这方面的权威,请参考那个网站。

的士司机 发表于 2004-10-15 18:23:48

herofy 发表于 2004-10-15 18:30:02

广东俚语看不懂。

金眼镜 发表于 2004-10-15 21:35:33

楼主辛苦了!!!

忘了红灯 发表于 2004-10-17 21:38:01

已更新到第八首歌:午夜丽人

ZISEMH 发表于 2004-10-17 22:02:16

谢谢楼主啦!辛苦你了!

塞外elaine 发表于 2004-10-20 21:46:16

真是不容易啊!非常好!一定要继续下去啊!多谢了!
页: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: [原创]ALAN 84演唱会全粤语道白(第一部分完)