QQ登录

只需一步,快速开始

譚詠麟“你知我知”国际网络歌迷俱乐部

快捷导航

《江湖》大陸上映無期

<>
<B>《江湖》大陸上映無期</B> <B>娛 樂 — 娛 樂 要 聞 </B>
<>曾 志 偉 攝 製 的 新 片 《 江 湖 》 , 原 先 打 算 趁 「 五 &#8231; 一 勞 動 節 」 作 全 國 上 映 , 想 不 到 「 臨 門 一 腳 」 碰 壁 。 據 網 上 消 息 指 , 因 該 片 未 能 通 過 內 地 合 拍 片 的 審 批 所 致 。
<>記 者 昨 日 致 電 在 內 地 經 營 院 線 的 吳 思 遠 探 問 此 事 時 , 他 亦 承 認 已 收 到 有 關 通 知 , 假 若 事 情 未 有 進 展 的 話 , 他 們 會 作 出 應 變 措 施 , 安 排 改 放 其 他 電 影 。 而 曾 志 偉 對 於 今 次 事 件 表 示 不 知 情 , 若 實 屬 會 覺 得 很 無 奈 。
<>《 江 》 片 投 資 四 千 萬 , 加 上 出 爐 影 帝 劉 德 華 及 張 學 友 、 陳 冠 希 、 余 文 樂 等 傾 力 演 出 , 影 片 有 一 定 吸 引 力 。 可 惜 內 地 近 日 卻 傳 出 了 「 未 能 通 過 合 拍 片 審 批 , 只 能 通 過 協 拍 片 的 審 查 」 的 消 息 , 更 有 指 這 是 因 為 《 江 》 片 主 要 角 色 落 在 香 港 演 員 身 上 , 未 能 合 乎 「 合 拍 片 內 地 演 員 比 例 要 佔 全 片 主 要 角 色 三 分 一 」 的 規 定 , 以 及 《 江 》 片 故 事 題 材 敏 感 , 涉 及 黑 社 會 背 景 令 通 過 審 批 更 見 困 難 。
<>吳 思 遠 昨 接 受 記 者 查 詢 , 坦 言 已 知 《 江 》 片 未 能 通 過 審 批 , 且 謂 : 「 真 係 史 上 第 一 次 咋 , 不 過 我 覺 得 唔 關 內 地 演 員 比 例  問 題 , 因 為 呢 方 面 一 早 已 經 放 寬  , 今 次 應 該 係 題 材 敏 感 就 真 。 」
<><B>網 頁 遭 投 訴 </B>
而 該 片 老 闆 之 一 的 曾 志 偉 , 則 坦 言 對 審 批 情 況 不 清 楚 , 並 謂 : 「 我 都  度 等 緊 通 知 , 而 家 唔 講 得 , 如 果 唔 批 都 幾 無 奈  。 」
<>另 外 , 曾 志 偉 找 來 專 人 , 為 《 江 》 片 設 計 宣 傳 網 頁 , 但 當 中 含 有 不 少 黑 社 會 術 語 , 有 網 友 即 致 電 報 館 投 訴 「  壞 細 路 」 。
<>志 偉 對 此 投 訴 則 回 應 謂 : 「 係 喎 , 設 計  時 候 冇 諗 過 呢 方 面 , 只 係 諗 住 同 網 友 玩  遊 戲 、 打 成 一 遍 。 唔 好 意 思 囉 , 我 會 即 刻 搵 人 加 番 警 告 字 眼  。 」 </P></P>
哈哈~已经顺利通过了~
阿伦在里面客串了吗?
不知道,到时候肯定有的看的啊。
<>有ALAN吗?</P>
对 <B></B>
阿伦在里面客串了,在片头只有几分钟,后来据说又加了片尾,ALAN是该片投资人之一
<B>以下是引用<I>华仔</I>在2004-4-13 13:35:59的发言:</B>
哈哈~已经顺利通过了~

<>     通过了,什么时候上映呢?</P>